ANKARA – Türkiye 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı.
Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayınlandı. Raporda 2014’e ait lojistik performans endeksleri ve göstergeleri de yer aldı. Buna göre Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4.12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı.
Türkiye daha önce 26. sıraya kadar yükselmişti
Türkiye ise 3.50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.
Türkiye LPE’de “Lojistik Altyapısı” sıralamasında 27’nci; “Uluslararası Gönderiler” sıralamasında 48’inci; “Lojistik Kalitesi ve Yeterliliği” sıralamasında 22’nci; “İzleme ve Takip” sıralamasında 19’uncu; “Zamanlamaya Uygunluk” sıralamasında ise 41’inci oldu.
Rapora Türkiye'de lojistik muameleye tabi tutulan gönderilerin yüzde 82'si kalite kriterini karşılıyor. Lojistikte dünyanın en kötü durumdaki ülkeleri ise Somali, Kongo, Afganistan, Eritre, Suriye, Cibuti, Sudan ve Küba olarak sıralandı.
LPE'de en iyi 10 orta üst gelirli ülkeler arasında üçüncü sırada
Türkiye 2014 Lojistik Performans Endeksi’nde, orta üst gelirli ülkeler grubu sıralamasında ise üçüncü oldu. Üst orta gelirli ülkelerde lojistiği en iyi olan ülkeler Malezya, Çin, Türkiye, Macaristan, güney Afrika, Tayland, Romanya, Panama, Bulgaristan ve Meksika şeklinde sıralandı.
Lojistik endeksi nedir?
Raporda lojistik performansın arz zincirlerinin güvenliği ve üreticilerle ihracatçıların hizmet sunumlarının öngörülebilirliğiyle güçlü ilişkisi bulunduğu belirtildi. Arz zincirlerinin “en zayıf halkası kadar” güçlü olabildiği, ulusal rekabet için kritik önemini korurken birçok ülkede giderek daha karmaşık hale geldiği kaydedilen raporda “Kapsamlı reformlar ve politika üretenlerle özel paydaşların uzun vadeli taahhütleri temel olacak. Endeks burada dünya çapında ticaret engellerini daha iyi anlamak için eşsiz bir referans sağlıyor” denildi.